ENVIS Centre, Ministry of Environment & Forest, Govt. of India

Printed Date: Monday, July 16, 2018

Forestry Quiz

 

 

 

Kids Quiz

 

 

1.   Afforestation means

a.     Cutting down of forests

b.     Transpiration

c.      Growing more trees

d.     Respiration

 

2.   Deforestation means

a.     Cutting down of forests

b.    Transpiration

c.     Growing more trees

d.     Respiration

 

3.   Rainforests are also called

a.     Taiga

b.     Tundra

c.      Deciduous forests

d.     Temperate and tropical forests

 

4.   For animals forests provide

a.     Wood

b.     Shelter

c.      Water

d.     Food 

 

5.   Trees are

a.     Soft plants are

b.     Climbers

c.     Very tall and strong

d.     Small plants

 

6.   Forest floor composed of

a.     Dead plants

b.     Animals

c.      Soil

d.     All of these

 

7.   Living beings are made up of

a.     Wind

b.     Air

c.      Soil

d.     Plants and animals

 

8.   Essential elements of fire

a.     Fuel

b.     Oxygen

c.      Heat

d.     All of these

 

9.   Most of the energy used on Earth today originally came from which source

a.     Wind

b.     Sun

c.      Ocean

d.     Air

 

10.    An example of deciduous trees is

a.     Oak tree

b.     Pine tree

c.      Cedar trees

d.     Hemlock trees 

 

11.   Who led the Chipko Movement

a.     Sundarlal Bahuguna

b.     Sarla Behen

c.      Radha Bhatt

d.     Teelu Rauteli

 

 

12.    Afforestation increases

a. Soil erosion

b. Drought

c.  Carbon sequestration

d. Global warming

 

 

 

Answers  1. c  2. a.  3. d.  4. b.  5. c.  6. d.  7. d.  8. d.  9. b. 10 .a. 11. a 12. c